torstai 13. elokuuta 2020

Avan pennut syntyivät!

Avan pennut syntyivät eilen. Lopputuloksena yksi uros ja yksi narttu.

Ava ja poikaset

Ava hoitaa huolellisesti.

Vasemmalla narttu, oikealla uros.

Ava aloitti yöllä läähättelyn ja levottoman liikuskelun, se halusi useita kertoja ulos eikä oikein tiennyt mihin asettuisi. Kolmen jälkeen emme enää nukkuneet. Aamulla Avalta tiputteli hieman kirkasta nestettä, mutta muita merkkejä synnytyksen etenemisestä ei näkynyt ja Ava oli edelleen levoton. Vedet menivät kunnolla 9 maissa ja 11 jälkeen Avan supistukset alkoivat näkyä. Aluksi oli pitkiä taukoja välissä, yhden maissa supistukset olivat jo tiheitä ja Ava koetti ponnistaa pentua ulos. Pentu oli kuitenkin ilmeisen hankalassa asennossa, eikä meinannut tulla ulos vaikka pennun jalka tuntuikin synnytyskanavassa, pentu palasi aina ponnistusten välissä takaisin syvemmälle. Olimme jo valmiina lähtemään eläinlääkäriin ja soittelimme klinikoita läpi, kun lopulta tuntui että pentu on hieman ulompana ja sain otteen jalasta. Jalasta ja hännästä vetämällä sain autettua pennun ulos Avan ponnistellessa. Urospentu syntyi 14.50 ja painoi 565g. Pentu oli kuin olikin heti virkeä vaikka syntymässä oli kestänyt pitkään, kalvot olivat rikki vain takajalkojen kohdilta. Ava katkaisi napanuoran, söi jälkeiset ja alkoi innolla ja tyytyväisenä hoitamaan pentuaan. 

Toinen pentu syntyi helposti muutamilla ponnistuksilla 16.25, Ava putsasi pennun ja reipas narttupentu tarttui heti nisään kiinni. Pennulla oli painoa 620g. Ava keskittyi hoivaamaan syntyneitä pentujaan ja me odottelimme malttamattomina, että milloin loput syntyvät. Toisen pennun jälkeiset tulivat kun Ava kävi ulkona jaloittelemassa. Soittelimme päivystykseen useamman kerran ja lopulta yöllä lähdimme käymään, kun homma ei edennyt olleenkaan. Ava vain hoivaili pentujaan tyytyväisenä. 

Päivystyksessä otettiin ensimmäisenä röntgenkuvat, jotta selviää paljonko pentuja on vielä tulossa. Yllätys olikin melkoinen, kun pentuja ei ollutkaan enää yhtään. Tämä vaihtoehto ei meillä kenelläkään käynyt mielessäkään, kun ultrassakin löytyi "ainakin 4" ja maha oli Avalla suuri. Helpotus tietysti, että kaikki olikin hyvin eikä mitään ongelmaa, mutta käytiinpä nyt sitten autoilemassa pentujen kanssa ensimmäistä kertaa ja toteamasa päivystyksessä, että Ava oli valtavan mahansa kanssa vain erittäin hyvinsyönyt pullukka.

Loppu hyvin siis, Ava hoitaa pentuja antaumuksella ja pennut ovat virkeitä. Maitoakin Avalta tulee oikein valumalla, tissit ovat pullollaan joten siitä on ihan ylitarjontaakin.

Vastasyntyneet, molemmilla on leveät piirrot päässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti