torstai 22. syyskuuta 2016

Pennut syntyivät!

Santra synnytti viime yönä neljä reipasta pentua, yhden uroksen ja kolme narttua.Lämmöt sahailivat jo pari päivää hieman 37 asteen molemmin puolin, kunnes 21.9. aamulla lämmöt olivat 36.4. Santra jätti aamuruoan syömättä.

Noin 19 maissa avautumisvaihe alkoi näkyä kun Santra oli levoton, läähätteli, vinkui ja välillä pää jopa tärisi hieman. Olisi halunnut ulos ja ladon alle tai vastaavaan koloon. 22.20 Santra oksensi pari kertaa ja tämän jälkeen menivät myös vedet. 22.40 alkoi näkyä harvakseltaan ensimmäisiä polttoja.

23.02 syntyi ensimmäinen pentu hyvin lyhyen ponnistelun jälkeen. Riistaparkin värinen tyttö, jolla oli painoa 343g, "Kiukku". Autoin Santraa avaamaan kalvot (kaippa se olisi itsekin sen hoitanut, mutta hätähousuna en malttanut odotella yhtään). Santra nuoli pennun puhtaaksi ja katkaisi napanuoran. Santra hoiti innokkaasti kiukkuista, kovaäänistä pentuaan ja me kätilöt ihmeteltiin minkä värinen se oikein on.

00.47 syntyi toinen pentu myöskin lyhyen ponnistelun jälkeen, musta merkein (tai riistanvärinen) poika 408g, "Möykky". Santra hoiteli taas pennun putsaamisen ja napanuoran katkaisun. Möykky nappasi suoraan tissiin kiinni tukevalla otteella ja siinä pysyikin pitkään.

01.27 oli kolmannen pennun vuoro, helposti syntyi myöskin kun Santra alkoi ponnistella. Parkkisoopelin värinen tyttö 345g. Kutsumanimeltään "Riehu". Emo osasi hommansa hyvin ja pian oli tämäkin tyttö jo maitoa imemässä. Riehu seikkailee vähän omilla teillään, monesti Santran kainalossa tai takajalkojen ja hännän välissä kun muut tyytyy tissienväliin.

03.50 syntyi neljäs pentu, tyttö myös, 356g. Parkki merkein, "Rauha". Santra hoiti jo rutiinilla pennun ja reipas pentu pääsi heti maitoa juomaan. Rauha tuntuu pääasiassa keskittyvän olennaiseen: syömiseen ja nukkumiseen.

Mietittiin olikohan tässä vai vieläkö siellä joku on, mutta kun kuuteen mennessä ei näyttänyt mitään enää tapahtuvan, niin vietiin hyvin vastahakoinen Santra pissalle ja pesulle. Sitten kiireellä takaisin pentuja hoitamaan.

Santralle tarjoiltiin lihalientä, kananmunaa ja piimää. Nutriplusgeeliä ja vettä se sai myös synnytyksen aikana.

Pennut ja emä voivat hyvin, Santra hoitaa pentuja innokkaasti. Molemmat kätilötkin on ehtineet muutaman tunnin nukkua ja kirjoittaminen onnistuu silmät ristissä näinkin hyvin...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti