sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Pennut syntyivät!

Pennuista kuusi on narttuja ja viisi uroksia.

Kiitos Lissun kasvattajalle Maritalle puhelinpäivystyksestä, neuvoista ja henkisestä tuesta!

Alla synnytyskertomus.

Perjantai iltana Lysti jätti nappulat syömättä, söi vain lihat kupista. Lämmöt olivat alkuillasta 37,4 ja ennen nukkumaanmenoa puoliltaöin 37,6.

Lauantaiaamuna herättiin noin klo 7 aikaan kun Lysti oli levoton ja läähätteli paljon. Sillä oli vihreää vuotoa, mutta ei muita merkkejä synnytyksen alkamisesta. Kymmenen aikaan soitin eläinlääkäriin ja lähdimme sinne, koska supistukset eivät olleet alkaneet kunnolla tai ollenkaan (olivat kai erittäin lieviä, ulospäin näkyi vain läähätyksen tahdin muuttumista).

Lääkärissä tutkittiin ultralla pentujen sydämenlyönnit ja lääkäri tutki myös että synnytystiet ovat auki, eikä siellä ole pentua. Lysti sai kalkkipistoksen ja oksitosiinipistoksen, joiden jälkeen odottelimme jännittyneinä alkaako mitään tapahtua. Näytti jo pahasti siltä että joudutaan leikkaukseen, kunnes 25min oksitosiinipiikistä supistukset alkoivat. Lysti ponnisteli vain hetken kun jo ensimmäinen pentu syntyi. Sitten tulikin 3 lisää. Lysti käytettiin varmuudeksi röntgenissä, jotta tiedämme montako pentua vielä olisi tulossa. Yksi pentu syntyi röntgenhuoneen lattialle. Pentuja näkyi röntgenissä 6. Saimme lähteä kotiin synnyttämään loput.

Kotiin tullessamme sähköt olivat poikki. Onneksi pentuhuoneessa on takka, joten huone pysyi lämpimänä ja puuhellalla saimme lihalientä keitettyä. Tunnelmaa oli kynttilänvalossa.

Kotona syntyi lisää pentuja. 8 pentu oli isoin kaikista ja Lystillä oli vaikeuksia sen synnyttämisessä. Kävelimme portaita ja juoksimme ulkona jotta supistukset voimistuisivat. Yritin myös auttaa pentua ulos. Lopulta Lysti sai pennun ponnistettua, mutta se oli valitettavasti kuollut. Oli varmaan sen verran pitkään synnytyskanavassa. Yritimme elvyttää pentua, mutta se ei vironnut.

Seuraavat kaksi tulivatkin helpommin. 10 oli syntynyt ja synnytyksen piti siis olla siinä, eläinlääkärin lapussa oli 4 syntynyttä + 6 näkyi röntgenissä. Käytimme Lystin ulkona ja pesimme peräpään, sekä vaihdoimme pentulaatikkoon puhtaat aluset.

Lysti kävi hoitamaan pentujaan. Sitten alkoi taas supistella, ajattelimme että sieltä tulee jälkeisiä. Ulos putkahtikin aika iso "jälkeinen", pentu 11. Olimme ihmeissämme, mutta päättelimme sitten että röntegenissä syntynyt pentu unohtui kokonaislaskuista. Luulimme aiemmin sen näkyneen vielä röntgenkuvassa.

Jonkin ajan kuluttua syntyi kuitenkin vielä yksi pentu lisää. Pentuja oli siis yhteensä 12.

Lysti oli innokas katkomaan napanuorat ja nuolemaan pennut heti alusta asti, ja jaksoi hoitaa kaikki viimeistä myöten. Yhtään istukkaa en ehtinyt nähdä, sen verran vauhdilla veteli kaiken peräpäästä tulevan.

Synnytyksen aikana tarjosimme Lystille hieman ruokaa. Synnytyksen oltua ohi, se on syönyt paljon lihalientä, kananmunia ja pentunappulaa. Myös nutriplus geeliä olemme antaneet. Ruoka- ja vesi tarjoilu hoidetaan pentulaatikkoon.

Pentujen syntymäpainot vaihtelivat välillä 263-512g välillä, eli hajonta on aika isoa. Kuollut pentu painoi 581g.

Lysti on hyvä emo ja hoitaa pentuja tunnollisesti. Heti kun vikinää kuuluu, Lysti kääntelee päätä ja kuuntelee ja alkaa nuolla pentuja. Ulos ei malttaisi mennä ja sieltä tullaan vauhdilla takaisin pentujen luokse.

Tyytyväinen emo ja "kaikki" 9 ensimmäistä
Lysti hoitaa


Kaikki 11 pentua


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti